Home Banen en werkveld

Banen en werkveld

Wat jij vandaag aanraakt, gebruikt of eet, is grotendeels dankzij de procestechniek gemaakt. Die boterham met kaas, de gel in je haar, je studieboeken, je smartphone; allemaal voorbeelden van producten uit de procestechniek. Een leven zonder procestechniek kunnen wij ons niet meer voorstellen.

Scroll

Wil jij in de procestechnologie werken?

Dan zijn er heel veel verschillende functies. Er zit vast een geschikte functie voor je tussen. Wij geven je graag een aantal voorbeelden.

De procesoperator

In een productieomgeving werkt de procesoperator met moderne machines om snel en slim producten te produceren. Als procesoperator bewaak je het proces, stuur je bij waar nodig en zorg je dat de machines zo goed mogelijk doen wat ze moeten doen. Je bent dé persoon die de boel bedient én weet te bedienen.

Het is heel belangrijk om goed te weten hoe het proces eruitziet en wat iedere machine doet. Voor veel machines geldt dat je van de buitenkant niet precies ziet wat het apparaat doet (of hoort te doen). Jij bent degene die de machines nauwkeurig afstelt, zorgt dat het proces zonder te stoppen doorgaat en je grijpt in als het verkeerd gaat.

Als procesoperator werk je meestal in ploegendienst. De machines draaien dag en nacht, vaak 7 dagen in de week. Dit biedt voordelen zoals een goed salaris, regelmatig vrije dagen en extra vakantiedagen. Je speelt een belangrijke rol in het beschermen van de kwaliteit van de producten. Je draagt bij aan goedwerkende productieprocessen en werkt in een dynamische omgeving waar geen dag hetzelfde is.

De laborant

Onderzoeken, bekijken, testen en ontwikkelen; als laborant houd jij je daarmee bezig. Zijn de grondstoffen goed die het bedrijf gebruikt? Hoe houdbaar zijn de producten die we maken? Wat als we deze grondstof vervangen door iets anders? Wat biedt dat nieuwe product dan? Als laborant voer je verschillende taken uit, zoals het bepalen van de beste smaakstoffen voor kauwgom, het controleren van de kwaliteit van frisdranken, het vaststellen van de houdbaarheid van melk en het herkennen van de beste kunststofkorrels voor plastic flessen.

Nauwkeurigheid en veiligheid staan centraal in je werk. Als laborant speel je een belangrijke rol als het gaat om veilige producten die een hoge kwaliteit hebben. Je werkt heel precies en draagt bij aan het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen.

De onderhoudsmonteur

Een goed werkende machine met de juiste instelling en afstelling; daar zorgt je als onderhoudsmonteur voor. Een storing? Die lost de onderhoudsmonteur snel op. Ook reparaties aan machines voert de monteur uit. Vaak werkt de onderhoudsmonteur op meerdere locaties en met verschillende machines.

De kwaliteitscontroleur

Als kwaliteitscontroleur test je stoffen en materialen. Hierdoor zorg je dat grondstoffen, halffabricaten en eindproducten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Je voert zelf tests uit of geeft leiding aan een team van analisten. Je geeft adviezen om zo de productie te verbeteren en de kwaliteit te verhogen.

Ga jij voor ‘perfecte’ producten en wil jij producten steeds iets beter maken? Als kwaliteitscontroleur heb jij daar invloed op.

Vakexpert voeding en technologie

Als vakexpert voeding en technologie werk je op de productieafdeling of kwaliteitsdienst van een voedingsmiddelenbedrijf. Samen met je team plan en begeleid je dagelijkse werkzaamheden, stem je het productieproces af en neem je deel aan projecten.

Je leert zelfstandig producten bereiden, verpakken en controleren. Belangrijke onderwerpen als hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, recepturen berekenen en apparatuur bedienen komen aan bod.

Productontwikkelaar Voeding

Hou je ervan om nieuwe producten te bedenken? En om bestaande producten te verbeteren? Ga dan aan de slag als productontwikkelaar. Jouw creativiteit en passie voor eten en drinken zorgen ervoor dat er steeds nieuwe en nog lekkerder eten en drinken komt. Natuurlijk test je alles goed en zorg je dat je aan alle eisen voor veiligheid en kwaliteit voldoet.

Je zorgt ervoor dat de hygiëne en voedselveiligheid altijd op het hoogste niveau zijn en je bewaakt en voldoet aan de wet- en regelgeving. Samen met je team bedenk en maak je nieuwe producten die inspelen op de nieuwste trends. Jouw creaties prikkelen de smaakpapillen van de mensen prikkelen.

Onderstaande video’s geven je een beter beeld van de verschillende banen die er voor jou zijn in de wereld van procestechniek.

In de praktijk