Werken in de Procestechnologie

Alles om je heen = procestechniek!

Wat heb je vandaag aangeraakt, gebruikt of gegeten? Een grote kans dat deze dingen allemaal in de procestechniek gemaakt zijn. Je haargel, je mp3-speler, je leerboeken, het brood dat je smeerde vanochtend en zelfs de boter op je brood zijn allemaal gemaakt via procestechniek. In het leven van nu kunnen we niet zonder procestechniek.

Stap voor stap tot een product

Procestechniek is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. In de fabriek wordt stap voor stap van één of meerdere grondstoffen een product gemaakt. Deze stappen noemen we een proces, vandaar de naam procestechniek. De medewerkers in procestechniek controleren de stappen bij het maken van producten.
Stappen in een proces kunnen zijn: aanvoeren van grondstoffen, bewerken van de stoffen, opslag van het product of transport van het product.

De Operator

 

operator_w352_h235_bgDe verantwoordelijke voor het maken van goede producten.

 

In de processen in de fabriek wordt met veel grote machines gewerkt. Zo kunnen snel heel veel producten gemaakt worden. De operator zorgt ervoor dat de machines goed blijven werken en het proces dus goed blijft lopen.

 

Weten, bewaken en bijsturen

 

De processen spelen zich af in gesloten systemen van met elkaar verbonden machines. Je kunt van buitenaf niet zien wat er in de machines gebeurt. Als procesoperator moet je dus precies weten wat er gebeurt tijdens het proces. Jij moet de machines goed afstellen, zorgen dat het proces blijft doorlopen en bijsturen als er iets misgaat.

 

Het bewaken van een proces en het bedienen van de machines gebeurt vaak vanuit een speciale ruimte, de regelkamer. Daar volg je het proces op beeldschermen en stuur je het proces bij.

 

Het is vaak zo dat een proces non-stop door blijft draaien, dag en nacht. Daarom werk je als procesoperator meestal in ploegendienst: je wisselt elkaar af, zodat er altijd iemand is. Je werkt dan ’s ochtends, ’s avonds of ’s nachts.

 

Het voordeel is dat je een goed salaris krijgt, regelmatig doordeweeks vrij bent en extra vrije dagen krijgt.

 

De Operator (Levensmiddelenindustrie)

operator_w352_h235_bgDe verantwoordelijke voor het maken van goede producten.

In de processen in de fabriek wordt met veel grote machines gewerkt. Zo kunnen snel heel veel producten gemaakt worden. De operator zorgt ervoor dat de machines goed blijven werken en het proces dus goed blijft lopen.

Weten, bewaken en bijsturen

De processen spelen zich af in gesloten systemen van met elkaar verbonden machines. Je kunt van buitenaf niet zien wat er in de machines gebeurt. Als procesoperator moet je dus precies weten wat er gebeurt tijdens het proces. Jij moet de machines goed afstellen, zorgen dat het proces blijft doorlopen en bijsturen als er iets misgaat.

Het bewaken van een proces en het bedienen van de machines gebeurt vaak vanuit een speciale ruimte, de regelkamer. Daar volg je het proces op beeldschermen en stuur je het proces bij.

Het is vaak zo dat een proces non-stop door blijft draaien, dag en nacht. Daarom werk je als procesoperator meestal in ploegendienst: je wisselt elkaar af, zodat er altijd iemand is. Je werkt dan ’s ochtends, ’s avonds of ’s nachts.

Het voordeel is dat je een goed salaris krijgt, regelmatig doordeweeks vrij bent en extra vrije dagen krijgt.

 

De Laborant

De verantwoordelijke voor producten van goede kwaliteit.

dscf2603_1-werner_headerDe laborant is de onderzoeker van een procestechniekbedrijf. Je onderzoekt in een laboratorium de grondstoffen die het bedrijf gebruikt en de producten die worden gemaakt. Je doet onderzoek naar de kwaliteit of de houdbaarheid van een product of je test bijvoorbeeld nieuwe producten.

Je kijkt bijvoorbeeld:

  • Welke smaakstoffen de lekkerste kauwgom geven.
  • Of de kwaliteit van de frisdrank goed genoeg is.
  •  Hoe lang melk houdbaar is.
  • Welke kunststofkorrels de beste zijn voor plastic flessen.

Bijna ieder procestechniekbedrijf heeft een laboratorium waar de laboranten werken. Hier staat vaak een klein model van de grotere installaties om testen mee te doen. Als laborant werk je met gevoelige apparaten zoals microscopen en speciale computers.

Je moet nauwkeurig en veilig werken.

Je draagt als laborant vaak een witte jas tijdens je werk om je kleding te beschermen tegen de stoffen waarmee je werkt.

 

De Onderhoudsmonteur

De verantwoordelijke voor goed werkende machines

422b1010ad39cdaf2e6b17dcd94eecfdIn elk procestechniekbedrijf werken onderhoudsmonteurs. De onderhoudsmonteur zorgt ervoor dat de machines goed blijven draaien, verhelpt storingen en voert reparaties uit.

De onderhoudsmonteur zorgt ook voor een goede afstelling van de installaties.

Je zorgt voor alle installaties van het bedrijf. Je komt dus op heel veel verschillende plaatsen en werkt iedere keer met andere machines.

Normaal gesproken werk je overdag, maar soms moet je ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar zijn om storingen op te lossen. Dit noemen ze oproepdienst.

 

De Kwaliteitscontroleur

De naam zegt het al, in deze functie test je de kwaliteit van stoffen of materialen. Je bent ervoor verantwoordelijk dat grondstoffen, half- of eindproducten de juiste kwaliteit hebben, of je geeft leiding aan analisten die dat werk doen. Daarnaast geef je advies over hoe de productie verbeterd kan worden, zodat de kwaliteit van je producten nog hoger wordt. Kwaliteitscontroleurs kom je tegen in de industrie, maar ook bijvoorbeeld bij de Keuringsdienst van Waren, de Consumentenbond of TNO.

Vakexpert Voeding en Technologie

Je werkt op een productieafdeling of kwaliteitsdienst van een voedingsmiddelen-bedrijf.

Je houdt je bezig met het produceren van voedingsmiddelen die aan de kwaliteitseisen voldoen. Je plant en begeleidt de dagelijkse werkzaamheden. Je werkt in een team en begeleidt de medewerkers tijdens het werk. Je stemt het productieproces af met anderen en overlegt hierover. Je beheerst de Engelse taal. Als vakexpert heb je oog voor de medewerkers van het team. Je bent je bewust van kosten en kostenposten. Vanuit jouw specialisme neem je als expert deel aan projecten.

Je leert zelfstandig producten bereiden, verpakken en controleren. Daarom wordt er aandacht besteed aan belangrijke onderwerpen, zoals hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, recepturen berekenen en bedienen van apparatuur.

Productontwikkelaar Voeding

Als productontwikkelaar houd je je voornamelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe en het verbeteren van bestaande producten. De verbetering van smaak en vorm en de ontwikkeling van nieuwe producten behoren tot jouw takenpakket. In jouw werk test je allerlei voedselproducten en ben je op een creatieve manier met voedsel bezig. Jij bedenkt bijvoorbeeld een nieuw toetje of een nieuw biertje. Het kan ook zo zijn dat jij een heel andere soep op de markt brengt.

Hygiëne is een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van een voedselproduct, je werkt hier namelijk dagelijks mee. De strikte regels over voedselveiligheid moet jij goed kennen. Natuurlijk pas je die regels toe op jouw dagelijkse werk.

Als productontwikkelaar ga je nauwkeurig te werk, jij legt namelijk de basis voor de kwaliteit van de voedselproducten. Je moet dus goed op de hoogte zijn van alle voedselproductiemethodes. Jij zorgt er ook voor dat er aan de eisen wordt voldaan die gesteld worden aan een voedselproduct volgens de warenwet of de voedselveiligheid. Door middel van testen controleer jij of aan alle eisen wordt voldaan. De resultaten bespreek je dan met jouw leidinggevende.

Het creëren van een nieuw product of het verbeteren van een product behoort ook tot jouw taak. Je moet dan ook veel verstand hebben van alle verschillende ingrediënten. Daarnaast ken je de nieuwe trends in de consumptiemarkt en ben je creatief. Op basis van die kennis kan jij dan in samenwerking met jouw team een nieuw product ontwikkelen of de bestaande producten verbeteren.

Pin It on Pinterest

Share This