Bijna alles wat een mens in zijn dagelijks leven gebruikt, is gemaakt in de procesindustrie. En bijna alles wat we dagelijks in de supermarkt tegen komen, is afkomstig uit de levensmiddelenindustrie. Al die producten moeten gemaakt worden door vakmensen.

Groeiende en bloeiende sector

De proces- en levensmiddelenindustrie in Oost-Nederland is een groeiende en bloeiende sector en heel belangrijk voor de economie in Twente, de Achterhoek , de Stedendriehoek en de regio Zwolle. Dit geldt zowel voor de procestechnologie in de maakindustrie als in de levensmiddelen- en diervoederindustrie. Een opleiding in die richting biedt dus interessante carrièremogelijkheden.

Werkgelegenheid

De bedrijven in deze sector staan te springen om nieuwe medewerkers op mbo- en hbo niveau. Naar schatting zijn er de komende vier jaar (2016-2020) zo’n 600 nieuwe procesoperators op mbo- en hbo niveau nodig. Daarnaast vraagt de procestechnologie in Oost-Nederland om engineers/servicemonteurs en mechatronici: zo’n 200 mbo’ers en 80 hbo’ers.
Volop werkgelegenheid dus, voor net afgestudeerden en voor mensen die hebben laten omscholen tot procesoperator. Bovendien worden door automatisering en nieuwe technieken steeds hogere eisen gesteld aan de procesoperators en ook gaan veel oudere medewerkers met pensioen, waardoor de vraag naar medewerkers toeneemt.

Kwaliteit

Werken in deze branche wordt steeds ingewikkelder. De concurrentie op het gebied van kwaliteit, prijs en levertijd wordt steeds hoger. Dat dwingt bedrijven tot efficiëntere productieprocessen en snellere productinnovatie, vaak met complexe automatisering.
Zo ontstaat een dringende vraag naar goed en anders gekwalificeerd personeel: een brede multifunctionele basis van kennis en vaardigheden, zowel vaktechnisch als communicatief en ondernemend, aangevuld met bedrijfsspecifieke specialisatie. Dit vraagt om vernieuwing van opleidingen voor jongeren en werkenden, zodat die duurzaam hun vakkennis op peil kunnen houden. Ga d’r maar aan staan!

Praktijkcentrum Procestechniek

Daarom hebben de scholen voor beroepsonderwijs in Oost Nederland (ROC van Twente, AOC Oost en Saxion hogescholen) samen met een groot aantal bedrijven in de proces- en levensmiddelentechnologie het PraktijkCentrum ProcesTechnologie Oost opgericht.

Opleiden

Het PraktijkCentrum ProcesTechnologie biedt innovatieve opleidingen aan voor zowel jongeren als werkenden. In dit Praktijkcentrum Procestechnologie maken jongeren kennis met bedrijven in de proces- en levensmiddelenindustrie in hun eigen regio en kruipen ze in de huid van vakmensen als procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Ze kijken in de keuken en doen ervaring op in de beroepen in de procestechniek. Zo ervaren ze welke mogelijkheden een carrière in de proces- en laboratoriumtechniek hun biedt.

Omscholen

De grote vraag naar vakbekwame procesoperators, servicemonteurs en vakmensen in productietechnologie, mechatronica en robotica is natuurlijk een gouden kans voor gemotiveerde medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe of andere werkomgeving of toe zijn aan een nieuwe uitdaging in hun carrière. Voor hen kan het PraktijkCentrum ProcesTechnologie een eerste stap in die richting betekenen.

Bijscholen

Ook voor mensen die al werkzaam zijn in de proces- en levensmiddelenindustrie biedt het PCPT mogelijkheden om hun kennis en vakmanschap op peil te houden en te verbeteren en hun arbeidsmarktwaarde als gediplomeerde werknemer te behouden

Pin It on Pinterest

Share This